Sosyal Medya

Dünya

Kolombiya’daki kaza bu soruların cevabını arıyor

Güney Amerika Kupa Finali için Kolombiya’ya uçan Brezilyalı Chapecoense Futbol Takımını taşıyan RJ85 tipi uçak, Medellin kenti yakınlarında düşmüş, olayda 71 kişi hayatını kaybetmişti. Sonradan yapılan açıklamada, kazada uçakta 82 değil, 78 yolcu ve mürettebat olduğu ortaya çıkmıştı.



Düşen RJ85 tipi uçak, LAMIA Bolivia Havayolları’na ait. Bu ÅŸirket, bölgede bir çok futbol takımını taşıyor. Müşterileri arasında Arjantin Milli Takımı da var. Filosundaki uçaklar, kalabalık seyahat eden takımlara uygun, Ä°ngiliz Avro ÅŸirketi imalatı RJ85 tipi dört motorlu bölgesel uçak.

UçuÅŸta görevli olan ikinci pilot, aynı zamanda LAMIA Bolivia Havayolları’nın ortağıydı. CP-2933 tescilli uçağın sahibi olarak gözüken ikinci pilot, kazada hayatını kaybetti.

Kazayla ilgili olarak akıllara bir çok soru geliyor. Bu soruların ve bazı şüphelerin cevabı, kazayı inceleyecek Kolombiya havacılık otoritesinin hazırlayacağı raporla ortaya çıkacak.

YAKITI MI BÄ°TTÄ°?

RJ85’lerin menzili 2900 kilometre. Uçak Brezilya’da takımı aldıktan sonra Bolivya’da Santa Cruz’a iniyor. Burada da yakıt alıp havalanıyor. Santa Cruz ile Medellin arasındaki mesafe 2825 kilometre. Uçağın yakıtı bu uçuÅŸ için yeterli miydi? Yoksa maliyetlerin artırılmaması için doÄŸrudan bir uçuÅŸ mu planlandı?

ELEKTRÄ°K ARIZASI MI YAÅžANDI

RJ85’in pilotları, hava trafik kontrolörüne uçağın elektrik kaynaklı bir teknik arıza yaÅŸadığını bildirmiÅŸti. Bu arızanın ne olduÄŸu merakla bekleniyor. RJ85’lerin birçok sistemi manuel. Uçakta ciddi bir elektrik arızası olarak ne yaÅŸandı, henüz biliniyor.

YOLCULAR NASIL KURTULDU

Uçak kazalarında yolcuların önemli bölümü, ilk çarpma ile birlikte koltuklarından fırlıyor. Özellikle kafalarına aldıkları darbelerle ölüyor. Kolombiya'nın El Espectador gazetesinde, mürettebattan sağ kurtulan Ximena Suarez, Antioquia Valisi Luis Perez Gutierrez'e "Şimdiye kadar sadece ışıkların kapandığını hatırlıyorum." dediği yer aldı. Arjantin'in FOX Sports kanalında da kazadan kurtulan diğer uçuş ekibi görevlisi Erwin Tumiri'nin, "Güvenlik protokolüne uyduğum için hayatta kaldım." ifadesine yer verildi. Tumiri, Arjantin televizyonundaki habere göre, çarpma öncesi yolcuların çoğunun koltuklarından kalktığını ve çığlık attığını anlattı. Çarpma öncesi çantaları bacaklarının arasına alan Tumiri, "cenin pozisyonu" sayesinde hayatta kaldığını söyledi.

BRACE POZÄ°SYONU HAYAT KURTARIYOR

Acil durumlarda uygulanan 'brace pozisyonu'nda yolcular otururken eğiliyor ve başlarını korumaya alıyor. Bu pozisyon yolcunun başına alacağı darbeyi de azaltıyor. Acil durumlar hakkında bilgi verilirken bu pozisyon yolculara gösteriliyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.